De Eerebegraafplaats Bloemendaal

De Eerebegraafplaats Bloemendaal, 75 jaar beheer en beleving
George ten Hoope

Inkijken …meer

Dit boek is geschreven door George ten Hoope, van 1986 tot 2019 beheerder van de Eerebegraafplaats en daardoor kenner bij uitstek. De inhoud van dit boek is een balans tussen het lot van de verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog die hier begraven zijn, de wijze waarop de begraafplaats tot stand is gekomen en het dagelijkse beheer door George ten Hoope, en eerder zijn vader Gerrit ten Hoope.

De wortels van de Eerebegraafplaats liggen in de Tweede Wereldoorlog. In die jaren fusilleerden de Duitsers honderden verzetsstrijders in de duinen bij Bloemendaal. Ze kregen slechts een provisorisch graf. Direct na de oorlog zijn de lichamen weer opgegraven en is besloten tot de aanleg van een speciale begraafplaats. Dat werd de Eerebegraafplaats Bloemendaal, die op 27 november 1945 officieel werd geopend, met de bijzetting van Hannie Schaft. Zij is trouwens de enige vrouw die hier ligt. De overige 371 slachtoffers zijn allen man.

De Eerebegraafplaats is een monument dat herinnert aan de oorlog, maar vooral aan de ook nu nog actuele strijd om de verdediging en het behoud van onze vrijheid.

Bestel hier

George ten Hoope
De Eerebegraafplaats Bloemendaal, 75 jaar beheer en beleving

€ 19,95

144 blz., 20 x 27 cm, kleurrijk geïllustreerd
hard gebonden
ISBN 978 90 8258 938 2